Alles over subsidies
Subsidies voor het verduurzamen van je woning: bespaar geld en maak je woning groener!
Het verduurzamen van je woning is vaak een kostbare aangelegenheid. Gelukkig zijn er verschillende subsidies, waardoor je als particuliere woningeigenaar een flink gedeelte van de aanschaf van bijvoorbeeld gevel- of vloerisolatie, een warmtepomp of HR++ glas kunt terugkrijgen.
ISDE Subsidie
Voor bewoners is de landelijke ISDE-subsidie van de Rijksoverheid een belangrijke regeling. De Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing is een regeling waar woningeigenaren aanspraak op kunnen maken. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je op een aantal maatregelen een mooi bedrag terugontvangen. Laat je één maatregel uitvoeren, dan ontvang je 15% terug van je aanschaf. Voer je in één keer twee of meer maatregelen uit, dan kun je zelfs 30% van de kosten terugkrijgen.
Je kunt o.a. een subsidie aanvragen voor:
Dak-, gevel- en vloerisolatie
HR++ glas of triple glas
(hybride) warmtepomp
Zonneboiler
Tip:
Bekijk voordat je overgaat tot de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie of HR++ glas aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een subsidie. Zo kun je goed voorbereid in gesprek met je installateur en kan hij meteen rekening houden met het feit dat je een subsidie gaat aanvragen. Op www.rvo.nl/isde vind je precies terug wat er bij komt kijken. Daar vind je de actuele voorwaarden en subsidiebedragen, die je natuurlijk ook in Smart Twin ziet staan.
Gemeentelijke subsidies
Naast deze landelijke regeling hebben steeds meer gemeenten ook hun eigen verduurzamingssubsidie. En vergis je niet, de bedragen die je daarbij kunt terugvragen zijn vaak ook aanzienlijk. Wil je weten of jouw gemeente een subsidieregeling heeft voor het verduurzamen van je huis? Dan kun je het beste kijken op de website van je gemeente en zoeken op ‘subsidie verduurzaming’.
BTW-teruggave zonnepanelen
Deze regeling is natuurlijk anders dan een subsidie, maar we noemen hem toch even, omdat deze je ook hiermee geld bespaart. Of bespaarde. Tot eind 2022 was het namelijk mogelijk om de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen via de Belastingdienst. Sinds 1 januari 2023 is deze btw afgeschaft. Dat betekent dat je als woningeigenaren automatisch de btw van 21% niet meer hoeft te betalen aan de verkoper of installateur. Vanaf nu geldt er dus een nultarief op zonnepanelen. Deze moeten dan wel worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Als particuliere woningeigenaar hoeft je de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
Wanneer vraag je subsidie aan?
Voor de meeste subsidieregelingen geldt dat je de aanvraag moet indienen nádat de verbeteringen aan je huis zijn uitgevoerd. Dit geldt ook voor de ISDE-subsidie. Dat betekent dus dat je eerst zelf de investering moet doen voordat je in aanmerking komt voor de subsidie. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te weten welke regelingen van toepassing zijn, wat de voorwaarden zijn en welke stappen je moet nemen om de subsidie aan te vragen.
Je aanvraag voor de ISDE-subsidie moet je indienen binnen 24 maanden nadat het werk is uitgevoerd. Het is belangrijk om de benodigde documentatie en bewijsstukken goed te bewaren, zoals facturen, betaalbewijzen en de technische specificaties van het apparaat, omdat deze vaak nodig zijn bij de aanvraag van de subsidie.
Het is dus van belang om de specifieke voorwaarden en procedures van de subsidieregelingen goed te volgen en de aanvraag tijdig in te dienen om te zorgen dat je in aanmerking komt voor de subsidie en kunt profiteren van de financiële voordelen van duurzame investeringen.
Tot slot nog een paar andere tips:
Maak foto’s
Maak tijdens de installatie foto’s van het plaatsen van de installatie, de isolatiematerialen of het HR++ glas. Deze ga je in veel gevallen namelijk nodig hebben bij het indienen van je subsidieaanvraag.
Bereid je voor
Zorg ervoor dat je zeker weet dat je subsidie kunt krijgen op bijvoorbeeld de warmtepomp of het isolatiemateriaal dat je wil laten plaatsen. In je online woning in Smart Twin vind je deze informatie direct terug, maar ook op de ISDE-pagina van rvo.nl zie je welke maatregelen in aanmerking komen voor subsidie. Vaak zit er bijvoorbeeld ook een minimum aantal m2 isolatiemateriaal of HR++ glas dat je moet laten installeren.
ISDE? Doorloop het stappenplan
Ben je zo ver om echt aan de slag te gaan met het verduurzamen van je huis? Goed bezig! Op de website rvo.nl vind je een handig stappenplan dat je moet doorlopen om je subsidie te kunnen aanvragen.