Loading...

Wanneer heb ik een energielabel nodig voor mijn huis?

Sinds januari 2021 is het verplicht om een definitief energielabel te kunnen overleggen bij de verkoop van je woning. Voorheen was het mogelijk om online een energielabel te regelen. Na een recente wetswijziging moet er een gediplomeerde adviseur langskomen om te bepalen welk label je woning heeft. Hierdoor is het aanvragen van een energielabel een stuk duurder en ingewikkelder geworden. Tot nu. Want Smart Twin maakt het regelen van je energielabel weer een stuk sneller, eenvoudiger én goedkoper.

Wat is een energielabel?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Er bestaan zeven verschillende energielabels, van A tot en met G, corresponderend met de kleuren groen tot en met rood. Een energielabel A of B (groen) geeft aan dat je een energiezuinig huis hebt. Een huis met energielabel G is onzuinig. Je huis is dan bijvoorbeeld slecht geïsoleerd of het heeft nog geen dubbel glas.

Is een energielabel verplicht?
Ja, bij de verkoop van je woning ben je verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de koper van je huis. Ook als een woning wordt aangemeld op bijvoorbeeld Funda dient het energielabel te worden vermeld. Het label is van belang voor de koper én de verkoper. Zorg er dus ook als koper voor dat je het energielabel van je nieuwe huis ontvangt van de verkoper.  Wanneer je geen energielabel hebt, riskeer je namelijk een boete. Ga je je woning verkopen en heb je nog geen energielabel? Vraag dit dan tijdig aan.

Wat zijn de voordelen voor mij?
Het hebben van een energielabel brengt niet per definitie voordelen met zich mee. Maar een energielabel waaruit blijkt dat je woning goed scoort op duurzaamheid en energiegebruik (een A- of B- label) heeft dat natuurlijk wel. Heb je een A- of B-label? Dan is je huis goed geïsoleerd en/of scoort het goed op duurzaamheid (bijvoorbeeld dankzij het gebruik van zonnepanelen, een warmtepomp etc.).  Dit betekent dat het prettiger wonen is, dat je kunt profiteren van een lagere energierekening en dat je een bijdrage levert aan een beter milieu. Daarnaast heeft een hoog energielabel vaak ook een positieve invloed op de verhuur- of verkoopprijs van je woning. Voordelen genoeg dus!

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?
Het energielabel wordt o.a. gebaseerd op het bouwjaar, het type woning en in hoeverre deze is geïsoleerd. Heb je bijvoorbeeld je dak, je vloer of je gevel geïsoleerd? Zijn je ramen voorzien van dubbel glas? Daarnaast is je energielabel afhankelijk van hoe je je huis verwarmt en hoe je energie opwekt. Zo is een warmtepomp bijvoorbeeld een duurzamere manier van verwarmen dan een reguliere CV-ketel. Dat levert dan ook een hoger energielabel op. Dat geldt ook voor het opwekken van energie met zonnepanelen of windenergie.

Waarom een energielabel van Smart Twin?
In het 3D-woningmodel Smart Twin vindt een inspecteur al heel veel technische informatie over jouw woning.  Dat zorgt ervoor dat de inspecteur veel minder tijd kwijt is aan het inventariseren van je woning en het afgeven van een correct en gecertificeerd energielabel. Dat betekent dat je je energielabel sneller zult ontvangen en dat je goedkoper uit bent.

Wat kan Smart Twin nog meer?
Het mooie van Smart Twin is dat je altijd toegang hebt tot de gedigitaliseerde informatie over jouw woning en dat je deze zelf kunt uitbreiden. Ga je een dakkapel toevoegen of je dak isoleren? Wil je weten wat de mogelijkheden en kosten hiervan zijn? Voer je wensen of aanpassingen in en Smart Twin rekent direct voor je uit wat het je gaat kosten en hoeveel je gaat besparen.  Zo kun je zelf aan de knoppen draaien. Je hebt altijd online toegang tot  je driedimensionale woning, waarmee je altijd een digitale tweeling van je eigen huis tot je beschikking hebt. In de toekomst wordt Smart Twin nog slimmer, waardoor je er nog veel meer mee gaat kunnen. Je huis toekomstbestendig maken, om langer thuis te kunnen blijven wonen als je ouder wordt. Een handige hulp om te bepalen of de nieuwe bank die je op het oog hebt, wel gaat passen in je kamer of simpel bepalen hoe groot je nieuwe keuken kan zijn. En er is nog veel meer.

Maar laten we beginnen met het begin: jouw energielabel van Smart Twin.

Wil je een energielabel aanvragen? Dat kan hier.